Framtidens TV

För bara ett par decennier sedan var tjock-tv fortfarande den vanligaste lösningen på tv-apparater i hemmet. Därefter skedde en tv-revolution när tunna tv-apparater med teknik som plasma och LCD gjorde sitt inträde. Snart var tjock-tv:n utslängd och HDTV-klara apparater fanns hos nästan varje svensk. Därefter var det LED-teknikens tur att göra sitt intåg. Nu är nästa revolution på väg att ske i tv-branschen. Det handlar om 3DTV som ger tittaren ytterligare ett snäpp av inlevelse och kvalitet för att förstärka tv-upplevelsen. Med tanke på hur omvälvande tidigare teknikförändringar har varit av tv-försäljningen lär många bedömare hålla noga koll på hur 3DTV-tekniken tas emot av gemene man.

Tanken med 3DTV är förstås att visa tredimensionella bilder för att programmet eller filmen ska uppfattas som mer levande. Många biobesökare har redan bekantat sig med tekniken eftersom en hel del nyare filmer har filmats i 3D. 3DTV-apparater använder sig av en liknande teknik, vilket innebär att du i de flesta fall måste använda dig av speciella 3D-glasögon för att få rätt upplevelse. I takt med att fler och fler företag har investerat i 3DTV har det dock börjat komma tv-apparater med 3D-teknik som inte kräver glasögon. Samsung var först ut i början av 2015 och lanserade en 3DTV utan krav på glasögon och den fick ett gott mottagande i pressen.Framtidens TV 1

För att du ska få verklig 3D-kvalitet på din tv krävs det att programmet som du tittar på är filmat med en 3D-kamera. Idag är det mest stora Hollywoodfilmer som använder sig av 3D-kameror till skillnad från en majoritet av alla mindre tv-program. Lyckligtvis kan dagens 3DTV-apparater också visa tv i standardupplösning, vilket gör att du får tillgång till precis lika många kanaler och tv-program som med din gamla tv. På så sätt kan övergången till 3DTV ske gradvis utan att alla behöver gå över till den nya tekniken på samma gång. Nackdelen med 3DTV är fortfarande priset. Det kostar betydligt mer att investera i den nya tekniken jämfört med en gammal tv, vilket kan vara belastande för ett hushåll som exempelvis håller på att renovera köket. Genom att hitta billiga kök kan du dock få utrymme i budgeten för både renovering och en ny tv.