Så väljer du rätt smartphone

Den smarta telefonen har blivit en allt viktigare aspekt av våra liv. Numera är en överväldigande majoritet av alla mobiltelefoner som säljs smartphones istället för tidigare modeller som knapptelefoner. Med en smartphone avses en telefon som klarar av att göra mer än att bara ringa och skicka sms. Normalt har den en stor touchskärm som du kan använda dig av för att exempelvis ta bilder, surfa och läsa mailen. Med ökad prestanda har också priserna gått upp, vilket betyder att det är ett stort beslut att välja rätt smartphone. Med några enkla frågor får du bättre koll på vilken telefon som passar bäst för just dig.

Operativsystemet är en viktig aspekt i varje smartphone. Faktum är att det är så avgörande att många väljer samma operativsystem i sina framtida mobiler eftersom det förenklar inlärningsprocessen av nya funktioner. Visst är det viktigt att välja ett OS som du känner dig bekväm med, men du bör inte vara rädd för att byta om du anser att ditt nuvarande alternativ är bristfälligt. Idag finns det två huvudsakliga operativsystem i smartphones, Android och iOS. Det första finns installerat i telefoner som tillverkas av exempelvis Samsung och HTC medan det senare är Apples eget operativsystem och därmed ligger i iPhone-modellerna. Testa olika modeller och se vilket OS som passar dig.Så väljer du rätt smartphone 2

Nästa steg är att välja en mobil med rätt egenskaper. Om du exempelvis använder mobilkameran i stor utsträckning är det förstås avgörande att telefonen har en högupplöst kamera. I så fall är det inte mycket som slår Sony Xperia Z5 som har utsetts till den bästa kameratelefonen i flera tester. Med otroliga 23 megapixlar kan du få kamerabilder som är likvärdiga riktiga proffskameror. Å andra sidan kanske du vill kombinera en bra mobilkamera med en iPhone för att kunna synkronisera dina olika Apple-prylar. Då kan en iPhone 6S passa dig eftersom den har en högkvalitativ kamera samtidigt som den enkelt kan kopplas upp till din iPad och MacBook. Naturligtvis finns det också smartphones för dig som inte vill lägga flera tusen på en telefon. Dels kan du köpa gamla modeller till ett betydligt billigare pris, dels finns det nyproducerade mobiler som Huawei där utgångspriset ligger strax över tusenlappen.