Vad är en 4k-tv?

Idag kan i princip vem som helst uppnå en mäktig filmupplevelse i hemmet med hjälp av det enorma utbudet tilltalande och rimligt prissatta storbildsskärmar till salu både i butik och på nätet. HD-trenden har utvecklats och blivit tillgänglig i en oerhört snabb takt, inte minst i jämförelse med den tid det tog svenska konsumenter att anamma idén om en TV i varje hem som en självklarhet. För oinvigda kan det vara svårt att hålla reda på alla de nya och flitigt använda begreppen inom TV-världen. 720p, 1080p, 1080i, HDR och allra senast 4k. Här kan du kolla in ett test av 4k-tv-apparater.8k_uhd_4k_shd_fhd_and_sd

Väsentliga tillbehör för en fulländad upplevelse

Intresset för underhållningssystem i hemmet är idag större än någonsin, är man inte bild- och ljudentusiast kan måhända en 42 tums TV med en hyfsad uppsättning högtalare räcka gott och väl som en fullvärdig hemmabio. Riktiga finsmakare investerar dock ofta stora summor pengar i att försäkra sig om att både bild och ljud levereras i toppkvalitet. Även de senaste trenderna inom telefoni och surf är högt eftertraktade och många teknologiskt intresserade har inga problem med att följa med i den snabba utvecklingen. De inhandlar även de senaste bärbara datorerna och surfplattorna. Något som kanske inte känns lika trendigt är dock att få en otrevlig överraskning i slutet av månaden då elräkningen ska betalas. En bra idé för de som samlar på sig stora mängder energikrävande apparater kan vara att skaffa en personlig powerbank. Med en powerbank sköter användaren både datorn och paddan med ständigt fulladdade batterier utan att behöva använda en vanlig adapter och slipper därmed oroa sig kring överflödig strömförbrukning.

4k stöds av ett flertal enheter

En stor anledning till att 4k-tv blivit ett så pass aktuellt samtalsämne är att formatet åtnjuter godkännanden från ett flertal ledande mediejättar. Bland annat har streamingtjänsten Netflix flitigt förespråkat 4k och spelat en stor roll i marknadsföringsprocessen. Även Microsoft har varit aktiva inom lanseringen då de möjliggjort att intresset numera även når den växande och breda skaran TV-spelskonsumenter. Alla nya titlar till konsolen Xbox One S ska nämligen i fortsättningen släppas med fullt stöd för 4k. Även GoPro Hero 5 kan filma i 4k vilket bådar en ny era av högupplösta videoklipp då GoPro redan idag används för att producera så kallade pranks samt extremsport likt Parkour i stora mängder åt den rådande YouTube-generationen. Framtiden ser onekligen ljus ut för 4k och risken för att det nya bildformatet ska drabbas av ett öde snarlikt andra inte lika succéartade fenomen är liten då allt talar för ett icke-begränsat stöd på ett flertal typer av inspelnings- och uppspelningsenheter.