Robotdammsugare och robotgräsklippare

”Framtiden är här”, skulle nog vissa säga, och peka på det faktum att vi inte längre behöver slösa bort våra helger på att dammsuga hemma, eller ägna dyrbara semestertimmar åt att klippa gräsmattan. Istället kan våra robotar göra det åt oss. Eller? Är verkligen de nya robotdammsugarna och robotgräsklipparna så bra att vi kan anse dessa uppgifter ett minne blott?

Svaret är sannolikt ”nej”, till mångas besvikelse. I alla fall om man ska tro de tester som utförts av diverse tekniktidningar och konsumenttidningar. Särskilt robotgräsklipparna visade sig vara en besvikelse, då hälften av alla de gräsklippare som testades inte klarade av att leva upp till det som 1280px-Roomba3gtillverkarna lovade, det vill säga att klippa en viss yta på en viss tid. För att gräsklipparna skulle klara att klippa den yta som testet utfördes på var testarna tvungna att ställa in dem på en betydligt större yta än det egentligen handlade om. Dessutom har många av gräsklipparna begränsningar, som att de inte kan klippa när gräset är fuktigt, utan endast under dagtid när gräset är torrt. Eftersom man inte ska vistas på gräsmattan när gräsklipparen är igång betyder det att man körs bort från tomten när man vill vara där som mest. Vissa av gräsklipparna framstod rent av som farliga, då klippaggregatet inte stannade när man lyfte maskinen, och en av dem körde på och förstörde en plaststol som stod på gräsmattan. Än så länge bör man alltså satsa på att köpa en gammal hederlig gräsklippare om man funderar på att investera i en ny.

Hur var det då med robotdammsugarna? Också här fanns en hel del brister, men i alla fall inte några säkerhetsrisker. Flera av robotdammsugarna missar hörnen i rummet, vissa av dem har problem att komma upp över tjockare mattkanter och några hittar inte tillbaka till sin basstation. I allmänhet konstaterar dock testarna att denna generation robotdammsugare är betydligt bättre än den första generationen, och kanske kommer den tredje eller fjärde generationens robotdammsugare att helt konkurrera ut den gamla hederliga dammsugaren. Än så länge får dock robotdammsugaren ses som ett komplement till vanlig dammsugning, som i alla fall kan medföra att man behöver ödsla tid på dammsugning mer sällan.