Smarta hem
Allt mer av våra elektroniska prylar och hjälpmedel börjar bli vad vi kallar ”smarta”. Uttrycket har i detta sammanhang sannolikt sitt ursprung i begreppet smartphone, eller smart mobiltelefon. Sedan iPhones intåg på mobilmarknaden har utvecklingen gått i rasande fart, och våra telefoner liknar idag mest miniatyrdatorer. På liknande sätt börjar allt fler av vår övriga elektronik begåvas med funktioner som går utöver prylens huvudsakliga funktion. Detta kan gälla allt från kaffemaskiner till kylskåp och termostater. En stor del i att göra dessa maskiner smartare är att sammankoppla dem med just våra telefoner.
Smarta telefoner styr smart heminredning
Föreställ dig att du kopplar din kaffemaskin till en app i din smartphone. När du är på väg hem från jobbet, eller en kall promenad om hösten, så kan du med hjälp av appen beordra din kaffemaskin att börja brygga en kanna. När du kommer hem har du således nybryggt kaffe, färdigt att avnjutas. Du kan idag utrusta ditt hem med fjärrstyrda lampor, tänkande termostater och kylskåp som handlar mat åt dig. Alltså funktioner som går långt utöver de grundläggande bekvämligheterna. Genom att installera en internetuppkopplad dator i kylskåpet, kan det märka av när en basvara håller på att ta slut, och egenmäktigt beställa hem mer från någon onlinebutik med hemleverans. Hjälpsamt eller kusligt?
Oanade möjligheter och risker bortom horisonten
Det tycks som att vårt förhållande till elektronik mer och mer börjar likna vad science fiction-författare för ett par decennier sedan fantiserade om. Maskinerna kommer allt närmare ett verkligt ”smart” stadie, där de resonerar och drar slutsatser om verkligheten, och agerar därefter. Någon verklig intelligens ligger ännu inte inom räckhåll, men redan idag kan våra datorer och vitvaror åtminstone ge en illusion av sann intelligens. Vi har naturligtvis stor hjälp av detta. Men många ställer sig frågan hur stora nackdelarna är. Hur sårbart blir ett samhälle, där i princip allt – från den övergripande elförsörjningen till hushållens individuella vitvaror – är uppkopplade mot internet? Hur klarar ett sådant samhälle ett aggressivt datavirus? Det tål att funderas på.