Grafikkorten och deras utveckling

Datorer och spelkonsoler idag är väldigt avancerade och det kan vara lite svårt att hänga med i dagens teknik när det hela tiden kommer nya grafikkort till datorer som bara blir bättre och bättre, samt att spelen pressar grafikkortet på spelkonsoler till bristningsgränsen.

Vad blir nästa steg? Hur långt kan man gå? Ingen vet riktigt, och vi ser redan datorer med tre grafikkort för att maximera spelprestandan till det yttersta och fDual Video Cardsör att kunna koppla in tre skärmar samtidigt. Företaget Nvidia har lanserat sitt flaggskepp som heter Geforce GTX 1080, och det är ett helt otroligt kraftfullt grafikkort.

Grafikkortet klarar alla de nya spelen på marknaden men kräver också en del av din dator. De flesta nya datorer har dock inga problem med att man installerar ett grafikkort som denna, så det är egentligen bara att tuta och köra som man säger.

Man kommer däremot märka prestandan på en gång och detta kort har 8 gigabyte i ram minne, vilket är otroligt mycket om man tänker på att en modern bärbar dator har 4 eller 6 gigabyte ram för att driva hela datorn.

Det som datorspelare gillar minst av allt är när bilden blir hackig eller när spelen inte flyter på. Detta fenomen kallas för lagg, och det beror oftast på att grafikkortet inte hänger med och inte hinner beräkna alla beräkningar som krävs för att rita upp alla detaljer i ett spel. Med grafikkort som nu finns på marknaden så går det knappt att hitta ett datorspel som skulle flyta på trögt, och det är lite det som är utmaningen också – kan man skapa spel som är så vackra och snygga designmässigt att grafikkorten inte skulle klara av att driva dem? Var går gränsen mellan animerad grafik och verkligheten? Den linjen börjar suddas ut mer och mer idag med tanke på Virtual Reality-hjälmar och spel som är anpassade för dem.

Oavsett om man är hobbyspelare eller ett renodlat proffs så kan man alltid beställa ett grafikkort via Fraktus för att enkelt och smidigt få hem varan i tid. Ingen vill vänta för länge på en vara och det ska gå snabbt och smidigt att få hem sitt nya grafikkort eller annan elektronik för speldatorn.

Grafikkort används också för 3D-redigering och andra typer av arbeten som kräver väldigt mycket prestanda, så ett kort idag behöver inte enbart användas till spel utan kan också användas för arbete eller andra syften.