Vad är en gadget?

Gadgets är något som har utövat fascination på människan under många år. Ända sedan James Bond använde sig av olika tekniska innovationer – ofta mer fantasirika än realistiska – har det funnits en efterfrågan på roliga teknikprylar. Vissa gadgets är mycket användbara på jobbet och fritiden medan andra helt enkelt är en stunds förströelse. Oavsett vilken typ av gadget du gillar lär det finnas en teknikpryl som fångar din uppmärksamhet. Tanken med en gadget är att den ska vara något av en lyxpryl som framför allt stillar vår nyfikenhet. En bil eller en generator är därför inte en gadget i den meningen. Men vad skiljer egentligen en gadget från en vanlig teknikpryl?

Vissa teknikprylar var utstuderade gadgets när de lanserades för att sedan bli mer nödvändiga teknikprylar. Ett exempel på det är surfplattan. När iPad, världens första surfplatta i dess nuvarande form, lanserades 2010 var det många som skakade på huvudet och förklarade att den knappast fyllde ett tydligt hål i marknaden. Det fanns ju redan bärbara datorer med större skärm liksom mobiler med mindre skärm, resonerade kritikerna. De skulle snart bli motbevisade eftersom surfplattan uppfann sin egen efterfrågan med sin blotta existens. Snart insåg fler att det gick utmärkt att läsa tidningen på plattan liksom att använda den som hjälpmedel i olika typer av arbetsuppgifter.

Smart watch applications concept

Kanske är den smarta klockan i samma position nu som surfplattan var i för några år sedan. Apple har lanserat sin AppleWatch och Samsung har tagit fram en rivaliserande klocka i form av Samsung Gear 2. För många kan en pryl som en klocka som kan läsa e-post och visa film föra tankarna till en James Bond-film. För andra är det framtiden för klockan där dagens analoga visare kommer att förpassas till historien. Huruvida smartklockan kommer att förbli en gadget för prylintresserade eller om den kommer att fylla ett verkligt behov och återfinnas på var mans handled återstår att se.

Det finns också gadgets som troligen kommer att vara just gadgets för alltid. Ett typexempel på det är prylen som heter Useless Box. Den har många olika smådelar som kan sättas ihop i olika konstellationer. Däremot saknar den, som namnet antyder, ett syfte annat än några timmars underhållning – och det är inte fy skam.