Rengöring av dator

Har skärmen blivit smutsig och tangentbordet inte fungerar som det ska? Då är det hög tid att göra en ordentligt städning av datorn. Egentligen bör du se över all typ av elektronik oftare, eftersom det är föremål som oftast glöms bort när resten av hemmet storstädas. När var det senaste som du rengjorde mobilen och hur är det med kontrollerna till TV:n?

Smutsig elektronik är inte bara en fara för själva produkten i fråga, utan även för din hälsa. Bakterier från huden och händer samlas över hela telefonen och kan åka in i sprickor eller laddningsuttag. I tangentbordet ramlar smulor ner och sätter sig som blockeringar och rätt som det är kan du inte använda dig av space-knappen längre. Det kanske inte har så stor betydelse för den som sällan använder datorn, men för företaget med det nyköpta CRM systemet kan det kännas jobbigare. Att jobba med CRM-program kan vara avgörande för om en verksamhet lyckas stärka sina kundrelationer eller inte och då är det naturligtvis trist om en brödsmula ska ligga i vägen för detta.

Enkla sätt att rengöra din dator

Oavsett om du använder din dator till ett CRM-system på arbetsplatsen eller om du game:ar långt in på natten så faller det sig naturligt att man vill att datorn är hel och ren. Här nedan listar vi därför de bästa sättet för dig att rengöra den och få den att hålla mycket längre.

Kom ihåg att du aldrig bör använda dig av starka kemikalier eller vatten i samband med rengöring av elektronik, eftersom detta troligtvis leder till att din elektronik går sönder helt och hållet.

Så rengör du datorskärmen

Att rengöra skärmen är troligtvis det som är enklast i hela processen. Här kan du med fördel använda dig av en torr mikrofibertrasa med spray som är specifikt framtagen för skärmar. För den som tycker att en spray ändå känns alldeles för riskabel finns färdiga skärmservetter att använda sig av. Dessa servetter är mjuka och ser till att skärmen blir fri från fläckar, smuts och fett. De skadar inte skärmen och lämnar heller inga fula ränder eller spår.

Enklaste sättet för rengöring av tangentbord

Att rengöra tangentbordet är dock lite svårare än att torka av en skärm. Har du möjlighet att använda dig av tryckluft så kommer det dock att gå enklare. Med hjälp av tryckluft kan du se till att blåsa hårt in mellan tangenterna, för att på så sätt bli av med lösa rester eller lös smuts som har hamnat under. När du har blåst bort så mycket som möjligt är det rekommenderar att torka av tangenterna med mikrofiberduk som är svagt fuktad med isopropanol.

Fördelen med att använda alkohol är att det avdunstar mycket snabbt och minskar risken att vätska tar sig in mellan tangenterna. Har du inte tillgång till isopropanol hemma kan du istället använda dig av vanligt varmvatten. Se dock till att du kramar ur trasan så mycket det bara är möjligt och kom ihåg att vatten inte tar bort fläckar och fett lika effektivt.