Vad är elektrofobi?

Vad skulle det moderna samhället vara utan all fantastisk elektronik? Tyvärr drabbas en del av elektrofobi som är en irrationell rädsla för el. Elektrofobikers tendens att undvika el är klurigt då nästan all teknik i vår omgivning drivs av el. Även att umgås med nära och kära blir en utmaning då praktiskt taget alla människor använder elektronik dagligen. Å andra sidan är rädslan inte helt utan rationalitet med tanke på att elektrofobi har mer grund än andra fobier som ormfobi och spindelfobi. I Storbritannien dör årligen 700 personer av elektriska spisar som den främsta orsaken. Jämför detta med 12 personer som dött av ormbett det senaste århundradet.

Vad beror då elektrofobi på? Finns det någon chans för elektrofobiker att någon gång få njuta fullt ut av otroliga elavtal hos Göta Energi som erbjuder noll kronor första månaden? Ja, dessa frågor finns svar på och besvaras härnäst.

Vad som orsakar elektrofobi

Precis som alla fobier kan elektrofobi bero på en negativ upplevelse med el. Rädslan kan utvecklas av att personen fått en mild elchock eller blivit påverkad av att titta på filmer. Vanliga utlösande faktorer är blixtnedslag och elektriska stötar från att ha rört ett eluttag, kanske som ett nyfiket barn eller av misstag som vuxen. Oavsett vad som orsakar fobin är det generellt sett en negativ upplevelse i samband med el.

Behandling och åtgärder mot elektrofobi

Den goda nyheten för elektrofobiker eller anhöriga till en är att det finns behandling. Terapi kan hjälpa dessa personer att hitta en balans i deras förhållande till elektronik. Det kanske inte leder till att personen uppskattar elektronik fullständigt men det kan bidra till att vardagens elektronik hanteras på ett smidigare sätt.