Mätteknik

Idag är det en stor omsättning när det kommer till olika sett att göra mätningar. Det krävs inte längre alltid en dyr utrustning för att göra avancerade mätningar och här har även våra smarta mobiltelefoner spelat en stor roll. Genom att kunna använda olika appar i kombination med olika tilläggsutrustningar, går det snart att kunna göra proffsiga mätningar av det mesta. Här kommer två områden där mättekniken gått framåt ordentligt på den kommersiella marknaden.

Hemmafixaren

För alla som vill göra olika mätningar i sin bostad, finns ett stort utbud på olika mättekniker och tjänster som är tillgängliga. Idag är det både lätt och populärt att själv ta reda på om det exempelvis finns risk för höga nivåer av radon i bostaden. Genom att använda smarta tjänster som radea kan man på ett fiffigt sätt, snabbt få testresultaten i handen. Den som tycker om att inreda hittar mängder med appar, som kan ge förslag på olika färger att måla väggarna med. Det finns även enklare programvaror som mäter ut hur stor en bostad är, och även hjälper till att göra enklare skisser med en knapptryckning på mobiltelefonen.

Löpning

De flesta som håller på med löpning idag, har någon form av löparklocka. Det är idag lätt att få feedback från sina träningspass, och allting registreras automatiskt till en app. En del av de dyrare klockorna har ett mer utbyggt system för att ge feedback till sin smartphone, exempelvis coachning för hur man ska träna varje dag. Att löparklockor med GPS-funktioner har blir populära är inte svårt att förstå. Det finns dock en rad funktioner som skiljer olika klockor åt, vilket man kan förstå när man ser skillnaden i pris. Det kan finnas en hel del funktioner, exempelvis stegfrekvens, som finns på de dyrare modellerna. En annan viktig skillnad kan vara hur bra GPS:en fungerar. På de flesta klockor idag, byggda av kända fabrikörer som Polar eller Garmin, är GPS:en väldigt bra oavsett prisklass.