Så rengör du din elektronik

Många är riktigt duktiga på att hålla det rent och snyggt i hemmet, men precis lika många glömmer bort att även elektroniken behöver rengöras med jämna mellanrum. Det är t.ex. väldigt viktigt att du rengör ditt tangentbord så väl som din mobiltelefon, för att på så sätt förhindra att både smuts, bakterier och virus får fäste. Visste du till exempelvis om att en smutsig mobiltelefon kan ge dig problem med akne?

Här nedan har vi skapat en liten lista på hur du rengör de vanligaste elektronikprylarna i ditt hem! När vi ändå är igång och pratar om elektronik så glöm inte bort att du kan spara pengar på billig el genom att jämföra ditt nuvarande elbolag med dem som finns på marknaden!

Rengöring av mobiltelefon

Börja med att stänga av din mobiltelefon innan du rengör den. Det är viktigt för att minimera risken för att den ska gå sönder eller för att du ska komma åt knappar. Vid rengöring av smartphones är det viktigt att du inte trycker för hårt på skärmen – speciellt om den är ny. Använd gärna rengöringsservetten som medföljer vid köp. Torka av både framsida och baksida av telefonen och rengör i uttag för laddare och hörlurar. Rengör hörlurarna med jämna mellanrum och använd gärna rengöringsservetter för att ta bort bakterier.

Rengöring av tangentbord

Även här är det viktigt att du först kopplar ur tangentbordet eller stänger av det innan du sätter igång. Vänd därefter tangentbordet upp och ned och dunka lite lätt på baksidan för att se till att så mycket smuts som möjligt ramlar ut på egen hand. Bästa är att använda sig av tryckluft, för att på så sätt även få bort smuts som sitter lite hårdare. Nu kan du torka av tangentbordets knappar med en fuktig trasa. Använd gärna en blandning av vanligt vatten och mild såpa.

Rengöring av tv eller dator

När det kommer till skärmar på datorn eller tv så finns det oftast tydliga instruktioner som informerar om hur du ska rengöra skärmarna. Vi rekommenderar att du är mycket försiktig med att lägga för mycket tryck på skärmarna, eftersom detta kan orsaka skador. Börja alltid med att använda en helt torr trasa för att torka skärmen fri från damm och lösa smutspartiklar. Skulle det vara så att du har smuts som har satt sig hårt kan du fukta lätt. Använd då en blandning av vatten och vinäger. Den som önskar kan köpa färdiga servetter med rengöringsmedel för just skärmar, men sanningen är att dessa servetter är precis lika effektiva som just vatten och vinägerblandningen.

Obs! Hur ofta du behöver rengöra din elektroniska utrustning beror naturligtvis på hur ofta du använder dig av den. Vi rekommenderar dock att du torkar av elektronik som används varje dag, åtminstone en gång i veckan.