Hur fungerar högtalare?

Högtalare är en uppfinning som skänkt oss människor massvis med glädje genom åren. Alexander Graham Bell patenterade högtalaren till sin telefon redan 1876 och året därpå patenterade Ernst Siemens den första renodlade högtalaren. Högtalaren har gjort det möjligt för oss att dundra ut vår favoritmusik på ett högkvalitativt sätt och på så sätt förgyllt mängder av fester och tillställningar. Uppfinningen gör även att vi kan lyssna på radio och titta på TV och serveras med ett fantastiskt ljud. Och vad vore en konsertupplevelse utan den magiska kraften från högtalarna. Högtalare används även, och fyller en praktisk funktion, i till exempel PA-anläggningar, biografer, flygplatser och ljudanläggningar till hemmet. Högtalarens praktiska verkan är att den omvandlar elektrisk energi till ljudenergi. Den sätter luften i rörelse och genererar på så sätt ljudvågor som dina öron kan fånga upp. Detta utförs genom det så kallade membranet, en slags tunn hinna. Det är denna som sätts i rörelse och då pressas luften ihop och färdas bakåt, vilket skapar en förtunning. Det är denna rörelse som skapar ljudvågorna. Genom att tillföra en elektronisk ljudsignal i en så kallad talspole (som finns inuti en kraftfull magnet) får man membranet att röra sig. Detta eftersom talspolen och magnetfältet ger varandra rörelse.Electrodynamic-loudspeaker

Man skiljer vanligtvis på högtalarelement (den omvandlande enheten) och högtalare (består av flera element och kopplas vanligtvis via ett delningsfilter och fästs sedan i en låda eller på en baffel). Det finns flera typer av högtalarelement. Det elektroniska högtalarelementet är det vi beskrev här ovan och det är också det vanligaste. Det elektroniska högtalarelementet består av ett basregister, mellanregister, diskant och bredband. Det finns även elektrostatiska, magnetostatiska, piezoelektriska, joniserande och så kallade hornhögtalare. De så kallade delningsfiltrena möjliggör att sammankoppla flera olika element. Genom att man låter de olika elementen endast verka inom sitt specialiserade frekvensområde och anpassar det till varandra blir detta möjligt. För att undvika elektronisk kortslutning används ofta en högtalarlåda eller baffel. Det finns flera typer av lådor som slutna lådor, basreflexlådor, hornsystem, ljudledningslådor och pelarhögtalare.

Dagens högtalare är värdesaker och med alla finesser som finns kan det vara en liten investering att införskaffa en ny högtalare. Därför kan det vara en idé att ta ett snabblån inför köpet. Med snabbfinans.se kan du den ljudanläggning du vill ha och inte behöva vänta för att du måste spara.