Vilken surfplatta är rätt för dig?
Vem minns när surfplattorna först kom? De har blivit en så naturlig del av vår vardag, att det känns som de alltid funnits hos oss. Trots det är de ju faktiskt en väldigt ny uppfinning, som möttes med stor skepsis vid introduktionen. Föregångaren, läsplattan, ansågs vara ett steg mot framtidens elektroniska böcker, och bokförsäljaren Amazon var pionjärer med sin Kindle. Senare kom Apple med sin surfplatta iPad, som i formatet liknade Kindle, men hade fler funktioner som webbläsare. Många var kritiska, och menade att den bara var ett slags bärbar dator utan den bärbara datorns prestanda. Idag vet vi dock att Apple åter agerade pionjärer.
En pryl som spritt sig bland tillverkare
Idag är surfplattan närmare en bärbar dator i prestanda än någonsin tidigare. Korsningen mellan de två prylarna kommer allt närmare fullbordan, med avantgardistiska laptops som kan delas. Skärmen kan därmed frikopplas från tangentbordet, för att användas som en surfplatta. I denna utbudsdjungel är det svårt för dig som konsument att veta vad du bör slå till på. Hur mycket bör man spendera? Är det någon idé att köpa en dyrare variant? Ett bra tips är att läsa test på surfplattor med samma prestanda som en bärbar dator. Då får du en utmärkt översikt över vad de olika maskinerna erbjuder och kan ställa priserna i relation till detta.
Vad händer i framtiden?
När Amazon introducerade sin Kindle trodde många att framtiden hade anlänt. En liten datorpryl, endast för att läsa böcker. Man kunde lagra ett helt bibliotek i dem, och nå varje bok på någon sekund. Utvecklingen har dock gått fort. Läsplattan har utvecklats till surfplattan, som snart är en högpresterande dator. Digitala böcker och tidningar utvecklas även på andra sätt. Forskare har lyckats tillverka ett slags elektroniskt papper. En display som går att skrynkla ihop, utan att den förstörs. Kanske kommer vi i framtiden äga en enda bok eller tidning, och helt enkelt ladda ner nytt innehåll till den? Kanske kan vi då avnjuta digital litteratur precis som den analoga, genom att bläddra oss igenom verken blad för blad?