Ergonomiska tillbehör för laptopen

Idag är väl alla överens om att arbetsställning, sittposition och ergonomi i stort påverkar kroppen. Alla som jobbat på kontor har antagligen fått någon bild från HR-avdelningen på en glad och otroligt motiverad medarbetare som sitter rak i ryggen framför ett välstädat skrivbord. ”Såhär ska du sitta!” kanske bildtexten säger. Bilden efterföljs ofta av en annan bild på samma person med kutrygg och gamnacke som nästan ligger ned i stolen – och så klart med ett skrivbord i kaos.

Den senaste forskningen visar dock att arbetsmiljö och ergonomi även påverkar oss på ett psykiskt plan. Därför är det viktigt att du som ofta jobbar hemifrån eller på resande fot försöker upprätthålla en bra arbetsställning. Det är lite svårare, men långt ifrån omöjligt!

Skapa kontorskänsla med ett bärbart laptopbord

Ett laptopbord ger förutsättningar för en ergonomisk arbetsplats var du än befinner dig. Gemensamt för alla laptopbord är att de är designade för att kunna bäras och flyttas enkelt. De är ofta lätta och vikbara på något sätt. Det finns laptopbord som kan användas i soffan eller framför en stol. Det finns bord med och utan hjul och till med bord med inbyggda fläktar och med ett extra bord där du kan placera extern mus.

Laptopbord är nästan alltid justerbara i höjd så att du kan skapa den mest bekväma positionen för dig och dina förutsättningar för stunden. Tänk på att välja ett bord som matchar storleken på din laptop. Jobbar du med grafisk design och har en större laptop så se till att bordet klarar av både vikten och storleken.

Glöm inte kommunikationen

De som arbetar mycket på distans framhäver ofta flexibiliteten och möjligheten för lugn och ro som de största fördelarna. Men det är viktigt att inte glömma bort den sociala biten! Man inser snabbt hur mycket man saknar småpratet vid kaffemaskinen när man är borta från ett ”normalt” kontor.

Det finns så klart sätt att skapa sådana episoder även när du jobbar hemifrån. Att chatta eller videosamtala i Skype är kanske det vanligaste sättet, men många communities och nätverk håller idag till på plattformar som Discord och Slack. Har du inte testat dessa så kan det vara en idé. Passa på att investera i en bra mikrofon och webcam också. Perfekt för dig som vill byta idéer och träffa nya kollegor eller vänner i en professionell, digital miljö.